Συμβουλές

Συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες για το κλιματιστικό σας

Ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης;

Η οικονομία στο κόστος θέρμανσης με αντλίες θερμότητας (κλιματιστικά) αγγίζει το 80% έναντι συμβατικών μορφών θέρμανσης. Τα κλιματιστικά συστήματα DC Inverter είναι τα μόνα συστήματα θέρμανσης που έχουν βαθμό απόδοσης COP μεγαλύτερο από 4, σε αντίθεση με τους λέβητες που ο βαθμός απόδοσης τους δεν ξεπερνά το 0.9. Αυτό σημαίνει ότι οι αντλίες θερμότητας, για κάθε 1kw που καταναλώνουν, αποδίδουν περισσότερα από 4 KW θερμικής ενέργειας, σε αντίθεση με τους λέβητες που για κάθε 1kw που καταναλώνουν, αποδίδουν λιγότερο από 1kw θερμικής ενέργειας. Για παράδειγμα μία σύγχρονη κατοικία 100 m2 στην περιοχή της Αττικής απαιτεί για την ετήσια θέρμανση της την κατανάλωση 560€ ηλεκτρικού ρεύματος με την χρήση κλιματιστικών. Για την ίδια κατοικία το κόστος θέρμανσης με συμβατικούς τρόπους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 2200€ (λέβητας πετρελαίου).

Πώς επιλέγω το σωστό κλιματιστικό;

Στα χρήματα που έχω στην διάθεση μου για αγορά ενός κλιματιστικού θα πρέπει να προσέξω τα εξής:

1. Να είναι INVERTER
2. Να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio ) και SCOP (Seasonal Coefficient of Performance )
3. Να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη κατανάλωση ρέματος
4. Την απαιτούμενη ισχύ σε BTU/h (ή Watt)
5. Αν υπάρχει τεχνική υποστήριξη από την αντιπροσωπεία
6. Να περιέχει οικολογικό ψυκτικό υγρό
7. Να διαθέτει σύγχρονο σύστημα φίλτρων αέρα
8. Να λειτουργεί οικονομικά (ενεργειακή κλάση Α)
9. Να λειτουργεί αθόρυβα
10. Να έχει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς και να φέρει το σήμα CE

Πώς μπορώ να υπολογίσω πόσα BTU χρειάζεται ο χώρος μου για την ψύξη και τη θέρμανση

Ένας πολύ γρήγορος και πρόχειρος τρόπος είναι να πολλαπλασιάσουμε τα τετραγωνικά με 400/500 BTU/τμ  βέβαια το πόσαBTU θέλει πραγματικά ο χώρος εξαρτάται από πολλά πράγματα μονώσεις, προσανατολισμός σπιτιού, τμ, άτομα που βρίσκονται στον χώρο κτλ.

Παράδειγμα δωμάτιο 30 τμ επί 450 btu =13500 BTU

Ποιά κλιματιστικά θεωρούνται οικολογικά;

Οικολογικά θεωρούνται τα κλιματιστικά που λειτουργούν με οικολογικά ψυκτικά ρευστά (R407C, R410A κ.ά.) που δεν επηρεάζουν το στρώμα του όζοντος, που λειτουργούν σε χαμηλή στάθμη θορύβου και καταναλώνουν 10%-50% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με άλλα κλιματιστικά.

Πώς λειτουργούν οι μονάδες κλιματισμού Σταθερών Στροφών;

Οι μονάδες κλιματισμού σταθερών στροφών λειτουργούν με συμπιεστές σταθερών στροφών. Οι συμπιεστές αυτοί περιστρέφονται με τις σύγχρονες στροφές του ηλεκτροκινητήρα που τους περιστρέφει και είναι σταθερές (άρα και η ισχύς τους) ανεξάρτητα από τα παρουσιαζόμενα φορτία ψύξης ή θέρμανσης στους κλιματιζόμενους χώρους. Στις μονάδες κλιματισμού με συμπιεστές σταθερών στροφών, ο έλεγχος της θερμοκρασίας των χώρων γίνεται με θερμοστάτες χώρου ON-OFF.

Τι είναι η τεχνολογία Inverter στα κλιματιστικά;

Η τεχνολογία inverter (DC), είναι η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών μονάδων κλιματισμού. Το Inverter χρησιμοποιείται για να ελέγχει την ταχύτητα του συμπιεστή, έτσι ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία. Τα DC Inverter κλιματιστικά έχουν ένα ρυθμιζόμενο ηλεκτρικό Inverter για τον έλεγχο του ηλεκτροκινητήρα του συμπιεστή, όπως επίσης την ψυκτική ή θερμική απόδοση. Το AC ρεύμα του δικτύου μετατρέπεται σε DC και μέσω ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος παράγεται ρεύμα επιθυμητής συχνότητας. Ένας μικροεπεξεργαστής «διαβάζει» την εξωτερική θερμοκρασία και ρυθμίζει αντίστοιχα την ταχύτητα του συμπιεστή. Οι Inverter μονάδες κλιματισμού έχουν αυξημένη απόδοση σε αντίθεση με τα κλασσικά κλιματιστικά, μεγαλύτερο χρόνο ζωής και εξαλείφονται οι μεγάλες αυξομειώσεις στα φορτία. Αυτό σημαίνει πως τα Inverter κλιματιστικά είναι αθόρυβες, με μικρότερα κόστη λειτουργίας και με λιγότερες βλάβες. Οι Inverter μονάδες κλιματισμού μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς από τα κοινά κλιματιστικά, αλλά η απόσβεση είναι σχετικά άμεση (περίπου στα 2 έτη) λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης άρα και χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος.

Γιατί να επιλέξω Inverter κλιματιστικό;

Τα κλιματιστικά τύπου DC inverter λειτουργούν με πολύ μεγάλες αποδόσεις σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά, και γι’ αυτό η λειτουργία τους θεωρείται εξαιρετικά οικονομική. Η οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να φτάσει ακόμα και το 44% της κατανάλωσης ενός κοινού κλιματιστικού, ίδιας ψυκτικής και θερμαντικής ικανότητας. Σε συνδυασμό δε και με τα άλλα πλεονεκτήματά τους (ακριβής έλεγχος της θερμοκρασίας και την αθόρυβη λειτουργία τους), τα κάνουν ασυναγώνιστα και φυσικά προτιμητέα.

Μπορώ το χειμώνα να χρησιμοποιώ μόνο κλιματιστικά για θέρμανση;

Ένα κλιματιστικό μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης ενός χώρου και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πολύ φιλικό προς το χρήστη. Επίσης το αποτέλεσμα αυτό θα επιτευχθεί με ένα πολύ οικονομικό τρόπο χάρις στον υψηλό βαθμό απόδοσης.

Τι είναι ο ιονιστής στα κλιματιστικά και γιατί να επιλέξω κλιματιστικό με ιονιστή;

Κάθε κλιματιστικό είναι εφοδιασμένο με φίλτρα που καθαρίζουν τον κλιματιζόμενο αέρα από σκόνες, οσμές, μικροοργανισμούς κλπ. Όμως οι σύγχρονες απαιτήσεις άνεσης και υγιεινής κάνουν κάποιους κατασκευαστές να εφοδιάζουν τα κλιματιστικά και με ιονιστή. Ο ιονιστής είναι ένα πρόσθετο φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας (S-Plasma ion , E-ion , MoldFighter ,cold plasma κτλ. ) που απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, με αποτέλεσμα ο αέρας που φτάνει στον κλιματιζόμενο χώρο να είναι απαλλαγμένος από κάθε είδους ξένα σωματίδια (σκόνες, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα στοιχεία που υπάρχουν στον αέρα). Τελικό αποτέλεσμα ένα περιβάλλον χωρίς οσμές, υγιεινό, ασφαλές ήρεμο και ευχάριστο.

Τα κλιματιστικά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα;

Κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού στη θέρμανση ο εξερχόμενος από την εσωτερική μονάδα αέρας έχει θερμοκρασία 40ο C περίπου. Σε αυτή τη θερμοκρασία ο αέρας έχει σχετική υγρασία πολύ μικρή (35 με 40%). Γιαυτό ο θερμός αέρας που εξέρχεται από το κλιματιστικό πρέπει να κατευθύνεται μακριά από το σημείο που κάθεται ή κοιμάται ο άνθρωπος, ώστε να δίνεται ο χρόνος στον ξηρό και ζεστό αέρα, να ανακατεύεται με τον κρύο αέρα του δωματίου και να αποκτάει ο αέρας του θερμαινόμενου χώρου κανονική θερμοκρασία και υγρασία. Τα κλιματιστικά μηχανήματα δωματίου δεν έχουν δυνατότητα ύγρανσης του αέρα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την κλασική θέρμανση με θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ).

Μπορώ να λειτουργήσω το κλιματιστικό μου για να κάνω αφύγρανση στον χώρο μου;

Ναι. Ένα κλιματιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφύγρανση ενός χώρου. Για παράδειγμα, αν σε ένα χώρο που δεν χρησιμοποιείται συχνά και έχει πολλή υγρασία, λειτουργήσουμε το κλιματιστικό σε λειτουργία ανεμιστήρα (FAN) ή (DRY) για κάποια ώρα θα επιτύχουμε την αφύγρανση που χρειάζεται.

Σε ποιο σημείο θα πρέπει να τοποθετηθεί το κλιματιστικό μου;

Το σημείο τοποθέτησης του κλιματιστικού εξαρτάται από την ιδιομορφία του κάθε χώρου. Θα πρέπει να είναι ένα σημείο στο οποίο η λειτουργία του κλιματιστικού να καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο του χώρου. Επίσης θα πρέπει να είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε τα ρεύματα ζεστού ή κρύου αέρα να μη δημιουργούν προβλήματα στους χρήστες του χώρου. Η εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού θα πρέπει να τοποθετείται μακριά από εμπόδια τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη ροή του αέρα στο χώρο. Τέλος η κλιματιστική μονάδα δε θα πρέπει να τοποθετείται κοντά σε πηγές θερμότητας.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα κλιματιστικό για τον κλιματισμό δύο χώρων;

Καλό είναι η κάθε μονάδα να κλιματίζει έναν μόνο χώρο (δωμάτιο), γιατί ο κάθε χώρος έχει τις δικές του απαιτήσεις σε ψύξη ή σε θέρμανση. Επίσης οι άνθρωποι που ζουν σε δυο διαφορετικούς χώρους μπορεί να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις άνεσης. Έτσι οι ρυθμίσεις λειτουργίας του κλιματιστικού μπορεί να ικανοποιεί τους ένοικους ενός δωματίου, όχι όμως και του άλλου.

Όταν το κλιματιστικό λειτουργεί πρέπει τα παράθυρα να είναι κλειστά;

Όταν το κλιματιστικό μας λειτουργεί, η πόρτα και τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά, ώστε το κλιματιστικό μας να μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις άνεσης του χώρου μας και η λειτουργία του να είναι οικονομική.

Μπορώ να καπνίζω στο δωμάτιο όταν το κλιματιστικό λειτουργεί;

Καλό είναι να αποφεύγεται. Ωστόσο, όταν το κλιματιστικό σας είναι εφοδιασμένο με φίλτρα νέας τεχνολογίας (ενεργού άνθρακα, ιονιστή, κλπ.), μερικοί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καλό θα είναι όμως να αποφεύγεται.

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζω το κλιματιστικό για να έχω καλή απόδοση;

Το καλοκαίρι επιλέγουμε θερμοκρασία δωματίου 26-27ο C, ενώ το χειμώνα 20-21ο C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες εξασφαλίζονται υγιεινές συνθήκες στο χώρο και το κλιματιστικό σας λειτουργεί οικονομικότερα.

Τι μπορώ να κάνω για τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού μου;

Πρώτα –πρώτα το κλιματιστικό σας θα πρέπει να εγκατασταθεί σωστά από έμπειρο τεχνικό (ψυκτικό). Να καθαρίζονται τακτικά τα φίλτρα του εσωτερικού μηχανήματος και τα πτερύγια (λαμάκια) του εξωτερικού. Μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον να γίνεται service από πτυχιούχο ψυκτικό και όποτε η λειτουργία του κλιματιστικού παρουσιάζει πρόβλημα. Κατά το service είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός του εξωτερικού μηχανήματος, να ελέγχονται οι πιέσεις, η ποσότητα του ψυκτικού υγρού, οπτικός και ακουστικός έλεγχος για τη γενική κατάσταση του κλιματιστικού και ασυνήθιστους θορύβους. Το service δεν πρέπει να παραλείπεται, γιατί, αν το κλιματιστικό δεν λειτουργεί σωστά (ακάθαρτο, μεγαλύτερες ή μικρότερες πιέσεις από τις κανονικές κλπ.), καταπονείται υπερβολικά και χωρίς λόγο, μικραίνει η διάρκεια ζωής του και κυρίως λειτουργεί αντιοικονομικά.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω service στο κλιματιστικό μου;

Η συχνότητα του service εξαρτάται από τη χρήση του κλιματιστικού (από τις ώρες λειτουργίας ), από τις συνθήκες περιβάλλοντος (μεγάλες ή πολύ μικρές θερμοκρασίες, ρυπογόνο περιβάλλον με κάπνες ή σκόνες κλπ.). Όμως μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, θα πρέπει να γίνεται service από ειδικό τεχνίτη ψυκτικό και βέβαια, όταν αντιλαμβανόμαστε ασυνήθιστη συμπεριφορά στη λειτουργία του κλιματιστικού (μειωμένη απόδοση, ασυνήθιστοι θόρυβοι κλπ.).

Γιατί να αγοράσω το κλιματιστικό μου από εξειδικευμένο κατάστημα κλιματισμού;

Καλό είναι να αγοράζετε κλιματιστικά από εξειδικευμένα καταστήματα κλιματισμού, γιατί οι άνθρωποι αυτών των καταστημάτων, έχουν καλύτερη και περισσότερο εξειδικευμένη γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών των μηχανημάτων κλιματισμού και επομένως μπορούν να σας ενημερώσουν καλύτερα και να σας προσφέρουν το καταλληλότερο, για την περίπτωση σας μηχάνημα, καθώς και να σας το εγκαταστήσουν σωστά.

Τι μπορεί να πάθει το κλιματιστικό μηχάνημά μου αν δεν κάνω τακτικό service;

Αν στο κλιματιστικό σας δεν γίνεται service, μπορεί να λειτουργεί σε απαράδεκτες συνθήκες πιέσεων και θερμοκρασιών (από ακαθαρσίες, πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές πιέσεις κλπ.), να καταπονείται χωρίς λόγο και να φθείρονται ζωτικά του εξαρτήματα, με αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τη μείωση της ζωής του. Επίσης μπορεί να λειτουργεί με πολύ χαμηλή απόδοση και επομένως αντιοικονομικά.

Πότε πρέπει να βγάζω τις μπαταρίες από το τηλεχειριστήριο του κλιματιστικού μου και γιατί;

Αν για κάποιο λόγο δεν χρησιμοποιείται το κλιματιστικό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να βγάλετε τις μπαταρίες του τηλεχειριστηρίου και να τις φυλάξετε μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσετε. Έτσι θα αποφύγετε πιθανή διαρροή και εκφόρτιση των μπαταριών και πιθανή βλάβη του τηλεχειριστηρίου.

Πώς μπορώ να καθαρίζω τα φίλτρα του κλιματιστικού μου;

Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι μια πολύ εύκολη εργασία και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον /την ιδιοκτήτη/-τρια του κλιματιστικού. Οδηγίες μπορεί να βρει κανείς στο «βιβλιαράκι οδηγιών λειτουργίας», που συνοδεύει κάθε μηχάνημα κλιματισμού. Βέβαια κατά την εγκατάσταση, ο τεχνικός μπορεί να σας κάνει μια επίδειξη καθαρισμού των φίλτρων και να επαναλάβετε εσείς την διαδικασία με την παρουσία και τις οδηγίες του τεχνικού.

Τι είναι η ενεργειακή κλάση;

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες η ηλεκτρικές συσκευές (συμπεριλαμβανομένου και των κλιματιστικών) είναι υποχρεωτικό να συνοδεύονται από την ενεργειακή τους ετικέτα και να αναγράφουν την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκουν.

Η ενεργειακή κλάση μας δείχνει κατά πόσο η συσκευή που έχουμε είναι ενεργοβόρα ή όχι. Δηλαδή, κατά πόσο καταναλώνει πολύ ρεύμα ή όχι. Η ενεργειακή κλάση για τις κλιματιστικές μονάδες, ορίζεται από τους συντελεστές SEER (για την λειτουργία της ψύξης) και SCOP (για την λειτουργία της θέρμανσης).

Η ενεργειακή κλάση, δεν δηλώνει πόσο ρεύμα καταναλώνει μια κλιματιστική μονάδα, αλλά την κατηγορία στην οποία ανήκει το κλιματιστικό σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα. Η κατανάλωση ρεύματος φαίνεται στην ενεργειακή ετικέτα που συνοδεύει το κλιματιστικό και στους καταλόγους των προϊόντων.

Τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση Α+++ καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα συγκριτικά με τα κλιματιστικά με ενεργειακή κλάση D.

Τι είναι η ενεργειακή ετικέτα για τα κλιματιστικά;

Η νέα ενεργειακή ετικέτα, αφορά σε όλα τα κλιματιστικά Eco Design. Είναι υποχρεωτικό να συνοδεύουν όλα τα κλιματιστικά και μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση του ρεύματος και την ενεργειακή κατάταξη του κλιματιστικού.